петак, 10. јул 2015.

Oktan promet dobio saglasnost!

Odjeljenje za prostorno uredjenje grada Banja Luka izrazilo je načelnu saglasnost za preispitivanje važećih planskih riješenja u slučaju „Inicijativa Oktan promet d.o.o. Bijeljina za izmjenom regulacionog plana“. Takva načelna saglasnost prije tri dana poslata je u skupštinu grada. 

U obrazloženju se navodi da je inicijativa preduzeća „Oktan promet“ d.o.o. Bijeljina iz avgusta prošle godine za izmjenu dijela regulacionog plana za prostor Regionalnog centra prihvaćena. Navodi se da je saglasnost dao gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović a i JP Putevi Republike Srpske u onom dijelu koji se tiče ovog javnog preduzeća. Odjeljenje za prostorno uredjenje sa potpisima načelnika Odjeljenja Sanele Kecman i gradonačelnika Slobodana Gavranovića predlaže da se Skupština Grada Banja Luka izjasni o podnesenoj inicijativi. To će se i desiti na narednom banjalučkom skupštinskom zasjedanju 23.07.2015 godine. 
Nema sumnje da će inicijativa Oktan prometa odnosno vlasnika ovog preduzeća Vojina Mitrovića dobiti podršku banjalučkog parlamenta jer gradonačelnik i lokalni SNSD još uvijek imaju, doduše vrlo nestabilnu, skupštinsku većinu u gradu.

U čitavoj priči riječ je o pet dunuma gradskog gradjevinskog zemljišta koje se nalazi pored brze ceste Banja Luka- Klašnice na lokalitetu u neposrednoj blizini kružnog toka na Petrićevcu.

Vojin Mitrović odnosno Oktan promet Bijeljina je zemljište kupio 23.04.2010 godine od Perice Repajića iz Laktaša, plaćeno je nešto preko milion maraka. Ta parcela dio je afere Poljoprivredna škola i predmet je tužbe Grada Banja Luka. 

Nakon tužbe grada Oktan promet je sklopio predugovor o prodaji zemljišta sa Nis petrolom d.o.o. Laktaši i u tom predugovoru precizirano je da na zemljištu mora biti dozvoljena gradnja pumpe. Odjeljenje za prostorno uredjenje dalo je saglasnost i na dopunu inicijative Oktan prometa iz aprila ove godine u kojoj se traži dozvola gradnje Hotela i autopraone. Prvobitni zahtjevi Oktan prometa iz 2012-te godine nisu bili prihvaćeni. 

Na prethodnim opštim izborima Vojin Mitrović, vlasnik Oktan prometa bio je NDP-ov kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini. Nakon izbora vratio se u SNSD. 

Gradska opozicija je u više navrata insistirala da se ne može mijenjati Regulacioni plan na parceli na kojoj nisu riješeni imovinski odnosi i na kojoj postoji tužba grada. Traže posebnu sjednicu o kompletnoj priči Poljoprivredna škola.

Okružni sud Banja Luka je ranije poništio notarske ugovore o zamjeni zemljišta Poljoprivredne škole sa firmom Gilmark iz Gradiške po tužbi grada i ta parcela trebalo je do sada da bude uknjižena kao vlasništvo grada. Nema dostupnih informacija da se to i dogodilo.