недеља, 15. новембар 2015.

Ministarstvo poljoprivrede, podsticaji

Ministarstvo poljoprivrede nema dovoljno novca za isplatu svih podsticaja. Ukupan iznos u ministarstvu budžetom predviđen za ovu fiskalnu godinu iznosi 60 miliona maraka i mora biti isplaćen do februara. Do sada je, prema podacima iz ministarstva, isplaćeno ukupno 17 miliona, za sve vrste podsticaja.

Za mlijeko ministarstvo duguje premije za pet mjeseci, od juna do oktobra. Mjesečni iznos podsticaja za mlijeko je dva miliona.

Evidentno je da u ministarstvu poljoprivrede stvaraju obaveze koje ne mogu ili blaže rečeno koje vrlo teško mogu da ispune. Jedan od razloga je i taj, tvrde izvori iz ovog ministarstva što se velikim proizvodjačima mlijeka u Srpskoj izašlo u susret. Republika Srpska vrlo je specifična kada je proizvodnja mlijeka u pitanju sudeći po zvaničnoj klasifikaciji. Gledajući klasifikaciju mlijeka Republika Srpska proizvodi mlijeko najboljeg kvaliteta u regionu a možda i u svijetu. 92 odsto mlijeka se u Republici Srpskoj vodi kao mlijeko ekstra klase i za to mlijeko proizvođačima ministarstvo daje 30 feninga po litru.

Za mlijeko niže klase, odnosno ono bez klase kao podsticaj se daje deset feninga po litru.
Slučajno ili ne mlijeko bez klase proizvode uglavnom mala domaćinstva i seljaci dok je visoko klasirano mlijeko proizvod velikih gazda. Kontrola klasa inače vrlo je upitna upozoravaju izvori iz ministarstva i dešava se da se mlijeko jedne krave koje je visokog kvaliteta kontroliše i na nekoliko farmi. Pojedine farme uopšte se ne kontrolišu.
Primjera radi, Hrvatska u čitavoj proizvodnji mlijeka sa mlijekom ekstra klase učestvuje sa 85 odsto i trebale su joj godine da dostigne taj novo kvaliteta.
U Republici Srpskoj prije nekoliko godina bilo je samo 30 odsto mlijeka ekstra klase.
Inače, danas u Srpskoj ima oko 5000 proizvodjača mlijeka u odnosu na 10000 od prije nekoliko godina.

Danas se, kada ima manje proizvođača za podsticaj izdvaja 2 miliona mjesečno u odnosu na milion i po od prije nekoliko godina.
Na sajtu ministarstva poljoprivrede mjesecima nema nikakvih podataka o isplatama premija.