петак, 10. јун 2016.

Srpska nakon popisa


Raspored snaga kada je glasanje u pitanju u Sarajevu za sada  je siguran jer je Dejton čvrst garant ali će mnogo problema da nastane u entitetima kada rezultati popisa budu zvanični pojašnjavaju stručnjaci iz oblasti „popisne problematike u BiH“. Republika Srpska je u evidentnom problemu jer je popis pokazao da u Srpskoj živi dosta manje stanovnika nego što se to predvidjalo. 1,2 miliona rezultati su popisa tvrde moji izvori. Što znači da je Republiku Srpsku u godinama nakon rata napustio ogroman broj ljudi.

Bošnjaka će po popisu biti 51 odsto u BiH. Moji izvori ne tvrde ni da je ta brojka realna ni da nije samo kažu da je vrlo upitan, najblaže rečeno, broj u odnosu na prije rata novih popisnih krugova. U Federaciji je u odnosu na posljednji popis iz 91 godine 4000 popisnih krugova više a u Republici Srpskoj samo 250. Broj novih popisnih krugova u Federaciji omogućava manipulaciju sa približno 400 000 stanovnika tvrde moji izvori. Kažu i da je o tome trebalo voditi računa mnogo ranije a ne sad, još u vrijeme prije nego što su usvojeni Zakon o popisu i Metodologija. Kažu da je izmedju ostalih na vrijeme upozoren tadašnji ministar civilnih poslova Sredoje Nović.

Brojka od ukupno 190 000 nerezidentnih stanovnika najmanje je bitna u cijeloj priči jer razlika u broju nerezidentnih stanovnika Srpske i Federacije ne može mnogo uticati na odnose unutar BiH. FBIH 120 000, RS 70 000.

Popis nije statističko pitanje i ne služi samo da se prebroje svi stanovnici u BiH pojašnjavaju moji izvori. Kažu i da je problem što u Republici Srpskoj još niko ne priča o pravoj suštini problema i da bi se Narodna skupština ukoliko dodje do posebne sjednice o popisu (već je izvjesno da hoće i to 21 juna) mora zabaviti pitanjima koja uskoro sijede a to su vojna imovina, državna imovina, medjuentitetska linija, centralizacija Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove- koja je na mala vrata predvidjena usvojenom Metodologijom.

Nastaviće se...