петак, 7. октобар 2016.

Banja Luka, ključ u rukama DNS-a. Borba u Ujedinjenoj Srpskoj.

Igor Radojičić, novoizabrani gradonačelnik Banja Luke koji nastavlja kontinuitet SNSD-ove dvadesetogodišnje vlasti, je na moru. Jedna od stvari o kojoj svakako mora da razmišlja je ta kako će izgledati skupštinska većina. Postoji nekoliko stvari koje mogu da ga brinu ali u suštini ne mnogo.
Nekoliko je scenarija po kojima može da se formira raspored snaga u novom sazivu banjalučkog gradskog parlameta.


SNSD je na izborima osvojio 11 odborničkih mandata. DNS 4 a Socijalistička partija 3. Te tri stranke su činile koaliciju koja je Banja Lukom vladala i u prethodnim skupštinskim sazivima. S tim da nije uvijek postojala mogućnost dogovora izmedju partnera pa je tada skupština uglavnom bila blokirana. Isti broj mandata ove tri stranke osvojile su i 2012 godine ali je SNSD pojačao svoj odbornički klub prelaskom nekolicine odbornika u njihove redove. Kako god, DNS kada je želio mogao je da im pravi probleme. Opozicija nije imala snage da učini bilo šta.


SNSD DNS i SPRS u narednom sazivu zajedno će imati 18 odbornika. To je dovoljno za skupštinsku većinu ali ne i za sigurno glasanje na baš svakoj tački svakog dana zasjedanja skupštine. Prvi scenario je da ove tri stranke ipak formiraju skupštinsku većinu same. Na način da će mjesto predsjednika skupštine ponovo pripasti DNS-u.

Drugi scenario koji nije toliko realan ali nije ni nevjerovatan jeste taj da DNS odluči da uskrati podršku Igoru Radojičiću. Ovakav rasplet dogadjaja dobija na težini ako se uzme u obzir kampanja te dvije stranke. DNS je u kampanji djelovao opoziciono prema vlasti u Banja Luci ali prema toj istoj vlasti opoziciono je djelovao i Igor Radojičić tako da to ne mora da znači ništa. I jedni i drugi dio su iste vlasti godinama i teško da neće pronaći novi zajednički interes.
Ipak ukoliko se desi čudo i DNS zacijeni svoja 4 mandata i prikloni se opozicionom bloku u skupštini Banja Luke postalo bi nevjerovatno zanimljivo.

U tom slučaju SNSD bi sa Socijalistima, koji nisu upitni, imao 14 odbornika. Kec u rukavu SNSD-a je naizgled nezavisni odbornik Saša Čudić koji je već najavio da će podržati skupštinsku većinu. Sa 15 odbornika SNSD-u treba još jedan za bilo kakvu većinu jer imaginarna koalicija SDS, PDP, NDP i DNS u tom slučaju ima 14 odbornika. Ključ tada viri iz ruku odbornika Ujedinjene Srpske. Ova stranka je osvojila dva mandata. Odbornici će prema svemu sudeći biti Natalija Trivić i Milenko Jaćimović. 

Jaćimović tvrdi da stranka pokušava da mu delegitimizuje mandat tako što se žali gradskoj izbornoj komisiji na broj njegovih glasova. Jaćimović tvrdi da njegovim glasom neće moći niko upravljati i da je zato problem njegovo mjesto u skupštini grada. Nenad Stevandić iz Italije je poručio da ta priča nema veze sa istinom i da niko ništa ne pokušava i da će u skupštinu ući oni kandidati sa najviše osvojenih glasova. Inače negodovanja u Ujedinjenoj Srpskoj nastala su nakon što je Nenad Stevandić javno podržao kandidaturu Igora Radojičića. Dio stranke nije bio za takvu javnu podršku kandidatu SNSD-a.
Ukoliko bi SNSD mogao da računa na bezrezervnu i stalnu podršku odbornika Ujedinjene Srpske skupštinska većina mogla bi da broji 17 odbornika. Ukoliko SNSD bude mogao da računa na podršku samo jednog odbornika Ujedinjene Srpske imao bi podršku ukupno 16 odbornika što nije skupštinska većina.
Poenta je da se stranke Saveza za promjene pitaju malo šta ili gotovo ništa osim ukoliko ne krenu oprobanim receptom otimanja odbornika.


Ključ banjalučke vlasti ipak je u rukama DNS-a. Kako lagodna pozicija, baš kako DNS najviše voli.