понедељак, 3. октобар 2016.

Banja Luka raspored odbornika

SNSD je definitivni pobjednik izbora u Banja Luci. Pobjedu većom čini ubjedljiva pobjeda Igora Radojičića nad kandidatom Saveza za promjene Draganom Čavićem što svakako jeste iznenadjenje. Sve prognoze govorile su da će trka biti neizvjesna.

Zanimljivo je medjutim uporediti izbore 2012 sa upravo završenima u Banja Luci, bar kada je broj odborničkih mandata u pitanju. Tu se slika gotovo uopšte nije promijenila.

SNSD
SNSD je nakon izbora 2012 osvojio 11 odborničkih mandata. Kasnije su taj broj povećali prelaskom pojedinih odbornika iz drugih stranaka u njihove redove.
Nakon upravo završenih lokalnih izbora SNSD je u Banja Luci ponovo osvojio 11 mandata. Pet odbornika ove stranke braniće interese SNSD u narednom mandatu a to su činili i u prošlom. Medju njima su Marinko Umićević koji je prošli mandat započeo u PDP-u a završio ga u SNSD-u, Draško Ilić...

DNS
Demokratski narodni savez je 2012 godine osvojio 4 odbornička mandata. Isti rezultat najvjerovatnije ostvarili su i ove godine. Postoji mogućnost da ipak padnu za jedno odborničko mjesto ali je izvjesnije da ipak osvoje 4.

SPRS
Socijalisti su 2012 godine osvojili 3 odborničla mandata. Ove godine ostvarili su identičan rezultat.

Koalicija SNSD-DNS-SPRS imaće u novom sazivu banjalučke skupštine 18 odbornika što je više nego dovoljno za vladajuću većinu. Pod uslovom da ne bude iznenadjenja kada su u pitanju postizborne kolaicije što nije isključeno ali nije ni mnogo vjerovatno.

SDS
SDS je 2012 godine osvojio 4 mandata. Kasnije su dobili jednog odbornika ali su isto tako i izgubili dva kada je osnovana Ujedinjena Srpska. Na ovim izborima SDS je osvojio 3 mandata. U gradsku skupštinu ući će Aleksandar Petković dosadašnji odbornik, Predrag Vulin i Ljubo Ninković.

PDP
PDP je ostao na istim pozicijama kao 2012 godine. Tri odbornika. Odbornici će biti dosadašnji odbornik Zoran Talić, Draško Stanivuković i Tatjana Čičić ili Rade Mrdjen ili Dragan Petrović. U zavisnosti od kraja brojanja glasova i ličnih glasova.
NDP
NDP je naizgled najviše napredovao zahvaljujući kandidaturi Dragana Čavića za gradonačelnika. 2012 godine ova stranka nije postojala ali su stranke DP i NDS koje su kasnije stvorile NDP zajedno imale 5 odbornika u startu nakon izbora 2012. Medjutim nakon odlaska dva odbornika, jednog još prije formiranja zajedničke stranke i jednog kasnije u SDS NDP je ostao sa tri odbornika u upravo završenom sazivu.
NDP će u novom sazivu imati 4 ili 5 odbornika. Stare odbornike Mirnu Savić Banjac i Vladimir Mirošljevića i nove Dragana Talića i Radenka Puzića. Tu može biti manjih promjena jer nekolicina odbornika ima šanse da na osnovu ličnih glasova ostvari deset odsto stranačkih glasova i tako pretekne one na listi ispred sebe.
Opozicija će u novom sazivu gradske skupštine imati vjerovatnih 10 odbornika što je manje u odnosu na izbore 2012 godine ali ne manje u odnosu na kraj mandata prošlog saziva.
Ujedinjena Srpska
Ova stranka nije postojala 2012 godine. U novom sazivu imaće 2 odbornika. To neće biti Nenad Stevandić koji je osvojio najviše glasova u ovoj stranci. Biće to Milenko Jaćimović dosadašnji odbornik i Natalija Trivić koja će u skupštinu ući umjesto Stevandića.
Nezavisni odbornik biće Saša Čudić.