четвртак, 4. јануар 2018.

Radari ipak preko privatnika, ne zna se i kad

Srpska Cafe: Vlada odlučila, radari ipak posao za privatnika


Vlada Republike Srpske odbacila je zahtjev Odbora NSRS za bezbjednost kojim je od Vlade zatraženo da odustane od javno privatnog partnerstva u projektu nabavke radara i sama ukoliko je projekat neophodan finansira nabavku.
Skupštinski odbor za bezbjednost ovakav zaključak je usvojio 11 decembra a Vlada je najnoviju odluku tim povodom usvojila u posljednjim danima prošle godine.
„Odbijen je zajhtjev Odbora i definitivno se ide u javno privatno partnerstvo samo još nije poznato kada tačno će da projekat zaživi.“- rekao je izvor našeg portala iz Vlade RS.

Posao nabavke radara i instaliranja sistema biće, dakle prema ranijem planu, ipak odrađen po principu javno-privatnog partnerstva, u kojem će privatni partner da nabavi radare i instalira kompletan sistem a onda će, kada sistem počne sa radom, deset godina dijeliti zaradu sa ministarstvom. Ta zarada, predviđeno je i studijom ekonomske opravdanosti, biće višemilionska na godišnjem nivou. Riječ je o stotinu, fiksnih i pokretnih radara koji treba da pokriju cijelu Republiku Srpsku.

Javni poziv za odabir privatnog partnera MUP je raspisao početkom juna ove godine a konkurs je zatvoren 17 jula. I pored toga što je od zatvaranja konkursa i pristizanja tri ponude koje su zadovoljavale uslove konkursa prošlo gotovo pola godine još nije odlučeno koja kompanija će dobiti posao sa MUP-om.

Izvori SrrpskaCafe tvrde da će ugovorom podjela dobiti između ministarstva i privatnog partnera biti u omjeru pola-pola. Što znači da će privatna kompanija, kada bude izabran ponuđač, za deset godina saradnje sa MUP-om zaraditi ogroman novac a uloženih 9,3 miliona maraka toj kompaniji vratiće se za najviše tri godine a nakon toga svaka godina donosiće čistu zaradu. Upravo ta velika, čista zarada razlog je odugovlačenja odabira najpovoljnijeg ponuđača jer nekoliko strana bliskih vrhu ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade vide svoj interes u pomenutom poslu.


Ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija rekao je da je tačno da je Vlada razmatrala prijedlog ministarstva unutrašnjih poslova i da je odlučeno da projekat bude realizovan kroz javno privatno partnerstvo.
 „Svjedoci ste da se stalno priča o javno privatnom partnerstvu da ga mnogi zagovaraju a kada dodje do toga želimo ga zaustaviti. Kada je u pitanju ovaj projekat naše stanovište je da se taj projekat može realizovati na jedan ili drugi način. Ono što je problem ako ga realizujete kroz direktno finansiranje jeste da vam treba u jednom trenutku značajan iznos finansijskih sredstava i imate ogromne troškove održavanja. Trebate nove ljude koji će brinuti o sistemu održavanja. Ovako bi taj cijeli teret bio na privatnom investitoru a poslije toga bi taj sistem i tako i tako pripao ministarstvu unutrašnjih poslova pa samim tim i prihodi od tih radara.“- rekao je ministar finansija Republike Srpske.
Ono što je upitno a o čemu ministar finansija nije govorio jeste to u kakvom stanju će nakon deset godina, kada postanu vlasnišvo ministarstva unutrašnjih poslova biti radari i koliko će tada tehnički moći da isprate tehnologiju koja će do tada da se pojavi.