понедељак, 5. март 2018.

Gerila info: Zakon koči radare!

Radari-Zakon o budžetskom sistemu koči projekat


Vlada Republike Srpske ne odustaje od namjere da projekat unapređenja bezbjednosti saobraćaja na putevima u Srpskoj, nabavku radara, provede putem javno-privatnog partnerstva. Na tenderu raspisanom polovinom prošle godine pobijedile su tri firme a čitav postupak odabira najboljeg privatnog partnera ministarstva unutrašnjih poslova trajao je neuobičajeno dugo. Zbog ogromne borbe oko toga ko će da dobije vrlo unosan posao sa MUP-om, tvrde izvori Gerile info. Privatne kompanije, prema studiji ekonomske opravdanosti projekta zaradiće za deset godina oko 100 miliona maraka. Ista suma, prema istoj studiji, završiće u budžetu Republike Srpske.
Vlada, međutim, ima problem sa činjenicom da Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske ne prepoznaje mogućnost da prihodi od prikupljenih kazni budu dijeljeni sa privatnim kompanijama.
Član 8 Zakona o budžetskom sistemu, tačka E, predviđa da su novčane kazne izuzev kazni utvrđenih aktima grada odnosno opštine, prihodi budžeta Republike Srpske.
U ministarstvu finansija Republike Srpske nisu odgovorili na konkretno pitanje na koji način misle da osiguraju poštovanje Zakona o budžetskom sistemu u slučaju posla sa radarima.
„Svi budžetski prihodi i rashodi su u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu koji je javnosti dostupan na portalu Vlade Republike Srpske odnosno ministarstva finansija.“- vrlo kratko su nam odgovorili iz ovog ministarstva.
Na zvaničnom sajtu Narodne skupštine u Zakonu o budžetskom sistemu, međutim, piše upravo da su novčane kazne prihod budžeta.
Predsjednik Odbora NSRS za bezbjednost Milanko Mihajilica insistira da Vlada prihvati odluku tog odbora i odustane od projekta javno-privatnog partnerstva u slučaju nabavke radara. Između ostalog i zbog Zakona o budžetskom sistemu.
„Dok je na snazi Zakon o budžetskom sistemu koji je vrlo jasan nema zakonskih mogućnosti da se ovaj projekat provede po javno privatnom partnerstvu. To zna i ministar Tegeltija. Da je to tako on je to trebao da kaže u skupštini kada smo ga pitali ili su trebali da mijenjaju Zakon. Pošto to nisu uradili sve je jasno.“-rekao je za Gerila info Milanko Mihajilica.
Poslanik SDS-a, Vukota Govedarica traži reakciju Pravobranilaštva.
„Nije samo problem Zakon o budžetskom sistemu. Problem je i Zakon o zaštiti pristupa tajnim podacima koji je vrlo diskutabilan kada je ovo u pitanju. Ne postoji zakonsko uporište jer to su direktni prihodi a kazne odnosno razne vrste taksi koje gradjani plaćaju pripadaju isključivo budžetu RS. Može ministar da tumači šta hoće ali zakon je vrlo jasan. Biće vrlo interesantno vidjeti šta će kazati u ovom slučaju Pravobranilaštvo Republike Srpske.“- kaže Govedarica za naš portal.
Vlada Republike Srpske u martu prošle godine dala je saglasnost za javno-privatno partnerstvo u projektu nabavke radara i kamera kojima će biti pokrivene saobraćajnice širom Republike Srpske. Zanimljivo, neke od privatnih kompanija koje je MUP na kraju odabrao kao napovoljnije ponuđače osnovane su neposredno prije raspisivanja tendera za odabir najboljeg ponuđača.