среда, 23. мај 2018.

Gerila: Diskriminacija boraca VRS u Željeznicama RS




Prilikom odlaska u penziju radnika Željeznica Republike Srpske na djelu je klasična diskriminacija, tvrde sagovornici Gerila info iz ovog preduzeća. Radnike tjeraju u penziju pod nepovoljnim uslovima, pojašnjavaju sagovornici našeg portala.

foto: buka
O čemu je riječ?
2001. godine počeo je upis ratnog staža kao staža osiguranja i tada je to bila mogućnost izbora koju su radnici u Željeznicama (i u ostalim preduzećima) uglavnom prihvatali jer je u tom trenutku to izgledalo kao pomoć države radnicima. 2011. godine izmjenama Zakona o PiO Republike Srpske, međutim, definisano je u članu 39. da se lice ne može odreći posebnog staža koji je utvrđen riješenjem fonda.
To znači da su oni radnici Željeznica Republike Srpske koji su bili u ratu, sada, u lošijem položaju od kolega koji nisu bili na ratištu.
Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je raspravljano o situaciji u ŽRS donesen je Zakon o ŽRS a član 116. a precizira da radniku kada navrši 40 godina osiguranja prestaje radni odnos.


„To je neustavno jer postoje Zakon o radu i Zakon o PiO koji su tu oblast jasno definisali i ne može Zakon o jednom preduzeću, ma koliko poseban bio, da bude jači od opštih zakona koji regulišu kompletnu oblast i sve radnike u Republici Srpskoj.“- kažu sagovornici Gerila info.
Oni radnici Željeznica koji su bili na ratištu i kojima se taj period proveden u ratu dupla i dodaje godinama osiguranja sada su u podredjenom položaju jer imaju dovoljan broj, po Zakonu o ŽRS, godina staža da idu u prisilnu penziju. Oni koji nisu ratovali ostaju da rade jer nemaju dovoljno godina staža osiguranja.

ŽRS su, inače, u procesu restrukturiranja i reorganizacije a plan je smanjenje broja radnika, uglavnom slanjem u penziju. Trenutno je najaktuelniji problem visina otpremnina. Velika je razlika između onoga što nudi Vlada i onoga što traži sindikat.
Uprava Željeznica je nedavno organizovala anketu među radnicima i u toj anketi samo stotinu radnika se opredjelilo za dobrovoljan odlazak u penziju.
Iz uprave ŽRS nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa odlaskom radnika u penziju i visinom otpremnine. Pitanja smo im poslali 4. aprila.
Željeznice godinama imaju problem sa viškom radnika. U kontinuitetu su primani stranački kadrovi stranaka na vlasti u RS a napravljen je ogroman jaz između administracije i radnika na terenu. U godina iza nas primani su trgovci, konobari, poljoprivredni tehničari, čak i svešteno lice- brat jednog od bivših generalnih direktora Željeznica Republike Srpske.
(nastaviće se…)